Kako pametno rasporediti budžet?

Određivanje budžeta za vjenčanje je jedna od prvih sitnica koje trebate dodati na svoj dug popis stvari koje treba učiniti kada planirate vaše vjenčanje. Prije donošenja bilo kakve odluke i rezervacije, važno je da se prvo definira budžet kojim raspolažete, tako da točno znate koliko možete izdvojiti na svaku stavku vašeg vjenčanja. Ukoliko još niste sigurni kako pametno organizirati budžet, ne brinite, podijelili smo svaku stavku sa obrazloženjima kako bi vam što jasnije objasnili gdje i kako raspodijeliti novce.

Jednom kad definirate vaš ukupni proračun koliko planirate izdvojiti na vaše vjenčanje, biti će vam lako odrediti koliko možete potrošiti na svaku stavku i rezervacije bez da pređete granicu. Mi smo to podijelili u sljedeće postotke.

Oranizator vjenčanja: 10%

Organiziranje vjenčanja

Foto: Lucia du Preez Photography

S obzirom da će organizator vjenčanja odraditi sve što vam je potrebno kako bi vaš veliki dan prošao glatko, ovo je mala cijena za platiti ako imate na umu da ćete dobiti savjete, poznanstva i dobavljače stručne osobe, da ne napominjemo dodatne uštede koje bi vam mogli ponuditi. Ukoliko 10% budžeta nije dovoljno za organizatora vjenčanja dogovorite poseban paket.

Obred vjenčanja: 5%

Uključuje ​​naknadu za matičara, svećenika ili drugog službenika koji će vas vjenčati te sve dodatne troškove koje podrazumijeva ovaj dio.

Mjesto svadbe: 30% – 40%

Wedding venue

Foto: Adel Ferreira

Ovaj dio budžeta bi trebao uključivati ​​najam mjesta gdje će se održavati svadba, hrana, piće te osoblje.

Fotografije/Video: 14% – 18%

Vjerojatno jedan od najvažnijih rezervacija. Nemojte štedjeti na fotografijama svog vjenčanja.

Glazba: 5% – 7%

Mladenka uz klavir

Foto: Nikki Meyer Photography

Ovaj dio izdvojite sa strane za DJ-a i ovisno o veličini proračuna, live glazbenika ili bend.

Cvijeće/Dekoracije: 10% – 15% budžeta

Ova stavka je vrlo važna stoga možete ići i do 20% vašeg budžeta jer su cvijeće i dekoracija jedne od glavnih aspekata vjenčanja koje će vaši gosti pamtiti.

Vjenčanica i ostali modni dodaci: 10% – 15%

Ovim dijelom pokrivate kupnju vjenčanice i mladoženjino odijelo, kao i haljine za svoje djeveruše/kumu, te frizure i šminku. Budite oprezni u ovom području jer je vrlo lako zanijeti se i time prekoračiti limit.

Pozivnice i zahvalnice: 3%

Pozivnice, zahvalnice, oznake za stolove, kartice sa imenima, menu-i, sve treba biti uključeno u 3% vašeg budžeta. S obzirom da razne kartice, pozivnice i zahvalnice mogu biti skupe budite mudri. Odaberite one jednostavnijeg, elegantnijeg dizajna ukoliko vam vaš budžet ne dopušta nešto ekstravagantnije.

Prijevoz: 2%

Vjerujte nam da ako se ne budete mogli odvesti u tom sjajnom Rolls Royce-u iz 1965., nitko neće primjetiti. Ukoliko vam budžet ne dopušta potrošnju novca na prijevoz koji vi želite, zaboravite ga. Sasvim je dovoljno ukrasiti vaš automobil, ili automobil prijatelja i povesti se u njemu. Radije ovaj novac raspodijelite  na nešto drugo.

Pokloni za goste: 2%

2% iznosa od vašeg budžeta podijelite na broj osoba koji će prisustvovati vašem vjenčanju. Dobit ćete iznos od koliko možete potrošiti po jednoj osobi. Prema tom iznosu osigurajte darove za vaše goste. Ne zamarajte se ako vam budžet za ovo nije velik. Gosti su tu da uživaju s vama, ne očekuju da će dobiti luksuzne i bogate darove. Sitnica koja će ih podsjetiti na vaše vjenčanje je sasvim dovoljna.

Neočekivani troškovi: 2%

Photo Booth

Foto: Red Bloom Photography

2% vašeg budžeta izdvojite za neočekivane troškove ili poskupljenja. Ako ste oprezni prilikom vaše rezervacije i imate jasan datum vjenčanja, neočekivanih troškova bi trebalo biti malo vjerojatno, ali to ne znači da ne ostavite neki novac na stranu za svaki slučaj!

U konačnici, ovi brojevi i postoci su fleksibilni te ih slobodno možete promijeniti i prilagoditi prema onome što su vaši prioriteti. Za neke su pozivnice iznimno važne, a glazba je samo slučajna nužnost, tako da bi radije potrošili više na pozivnice i razne kartice nego na DJ-a i bend, npr.

Važno je dobro promisliti prije bilo kakve rezervacije ili izrade proračuna, jer kad ga jednom definirate teško ćete ga moći promijeniti i uskladiti da vam sve odgovara i nakon izmjena.

 • Organizator vjenlanja: 10% proračuna
 • Obred vjenčanja: 5% proračuna
 • Mjesto svadbe: 37% -40% od proračuna
 • Foto/Video: 14% -18% od proračuna
 • Glazba: 5% -7% od proračuna
 • Cvijeće i dekor: 10% 15% proračuna
 • Odjeća: 10% -15% od proračuna
 • Pozivnice, zahvalnice i ostale kartice: 3% od proračuna
 • Prijevoz: 2% od proračuna
 • Pokloni za goste: 2% od proračunske
 • Neočekivani troškovi: 2% od proračuna
Izvor: Confetti Daydreams