15 problema s kojima će se svaka mladenka susresti – i kako ih riješiti

Ako planirate svadbu a još uvijek se niste susreli sa nekim od ovih problema – uskoro ćete se sigurno susresti! Samo bez panike! Niste ni prvi ni posljednji kojima se ovakve stvari događaju. Zato – glavu gore i smireno pronađite najbolje rješenje! Pogledajte nekoliko jednostavnih opcija kako riješiti uobičajene prepreke u organizaciji i realizaciji svadbe.

1. Izbirljivci

P: Kako ugostiti i “nahraniti” vegane, dijabetičare, goste s alergijama na hranu ili one koji su na Atkins ili South Beach dijeti?

O: Jednostavno je nemoguće predvidjeti prehrambenu potrebu i preferenciju svakog gosta. Najbolje ćete proći ako odaberete jedno ili dva osnovna mesna meni-a i jedno bez-mesno, koje će moći izabrati vegetarijanci i oni koji su na dijeti. Ili razmislite o švedskom stolu sa raznim namirnicama koje će zadovoljiti svačije nepce i gdje će gosti moći sami izabrati ono što bi htjeli i mogli jesti. I ne zaboravite da većina ljudi s posebnim zahtjevima hrane ne očekuje poseban tretman kada prisustvuju vjenčanju.

2. Snalažljive uštede

P: Koji je najlakši način smanjenja troškova bez da se odreknem stvari koje želim?

O: Postoji toliko mnogo načina da smanjite troškove bez uvođenja promjena u vašu viziju vjenčanja. Naravno, najbrži način je da smanjite svoj ​​popis gostiju. Time ćete uštedjeti na hrani, pozivnicama, količini ukrasa, cvijeća… Također razmislite i o odabiru sezonskog cvijeća ili o vjenčanju nekim drugim danom osim subotom. Uštedjeti možete i na dekoracijama tako što ćete neke dekoracije izraditi same. Korisne savjete za “uradi sama” dekoracije možete pronaći ovdje.

3. Vraćanje poziva

P: Ako sam bila kod nekoga na vjenčanju, moram li ja uzvratiti poziv?

O: To je vaš izbor – ako ih ne želite pozvati, nemojte se osjećati krivo ako to ne učinite. Jednostavno objasnite da će vaše vjenčanje biti vrlo malo i intimno. Vjerojatno će biti neugodan razgovor, ali ako vas vole i poštuju dovoljno da su vas pozvali na svoje vjenčanje, trebali bi vas shvatiti i ne zamjeriti vam.

4. Običaj proslave zaruka

P: Tko je zadužen za organiziranje proslave zaruka? Možemo li mi sami organizirati? Da li je u redu imati više od jedne proslave?

O: Svatko može organizirati proslavu zaruka, iako je običaj da to naprave roditelji mladenke. Sve je više i više parova koji odlučuju sami organizirati svoje zaruke stoga slobodno se uhvatite organizacije ako želite. Isto tako, nema ništa loše u više proslava zaruka. Možete imati posebno jednu opušteniju proslavu za prijatelje i jednu proslavu za obitelj. Što više to bolje.

5. Plaćanje

P: Naši roditelji su pristali pomoći nam u plaćanju računa za organizaciju vjenčanja. Kako odlučiti tko što plaća?

O: Recimo, 1980. pravila oko plaćanja su bila strože definirana nego danas. Mladenkini roditelji su plaćali pozivnice, vjenčanicu, nakit, salu (uključujući hranu, cvijeće, fotografa, snimatelj i bend) i prijevoz, dok su mladoženjini roditelji bili zaduženi za plaćanje dozvole za vjenčanje, svećenika, mladenkin buket, revere, probne večere i medeni mjesec. Danas, podjela plaćanja troškova daleko je drugačija od nekada. Napravite listu i odredite buđet po pojedinim stavkama. Nađite se zajedno na ručku i otvoreno porazgovarajte sa roditeljima o tome kome što više odgovara platiti. Budite spremni na ne baš najugodniji ručak na kojem ste bili, ali kad to odradite, svi naredni ručkovi će biti ugodni.

6. Tradicinalno vs. ne-tradicionalno

P: Moji roditelji žele da imamo tradicionalno vjenčanje, ali mi ne. Što da radimo?

O: To je vaše vjenčanje i ono bi trebalo biti onakvo kakvo vi želite, ali isto tako imajte na umu da je to velik i važan dan i za vaše roditelje. Uzmite u obzir njihovo mišljenje (pogotovo ako plaćaju vaše vjenčanje). Najbitnije vam je da nađete kompromis. Sjednite s njima i razgovarajte. Pokušajte odlučiti što je važno vama, a što njima i smislite plan koji odgovara oboma.

7. Neukusne zdravice

P: Na prijateljevu vjenčanju netko je zgrabio mikrofon i održao pijanu, neukusnu i neočekivanu zdravicu. Kako da spriječim da se to dogodi i na mom vjenčanju?

O: Pobrinite se da vaš organizator vjenčanja nadgleda i odobrava zdravice kada za to dođe vrijeme. Ako niste angažirali organizatora vjenčanja, onda naglasite bendu/pjevaču tko smije “dobiti” mikrofon.

8. Štedljive djeveruše

P: Par mojih djeveruša su se žalile da su im haljine preskupe. Što trebam učiniti?

O: Budite obzirni. Već smo imali članak o ovom problemu i sve o tome i kako riješiti ovaj problem možete pročitati ovdje.

9. Pozivnica za šefa

P: Ne planiram pozvati šefa ili nekoga od mojih kolega s posla, ali brinem se da će to shvatiti osobno. Koji je savjet u vezi ovoga?

O: Niste obvezni pozvati svog poslodavca, ili bilo koga, u tom slučaju, na vaše vjenčanje. Da biste izbjegli lažna iščekivanja i nade da će biti pozvani, naglasite svojim suradnicima i kolegama da će vaše vjenčanje biti intimno i samo za obitelj. Činjenica da nitko s posla neće biti pozvan, pa tako ni vaš šef, pomoći će svima da se ne osjećaju isključeno. Isto tako, savjetujemo da svedete razgovor o vjenčanju na poslu na najmanju moguću mjeru.

10. Ne darežljivi gosti

P: Trebamo li poslati zahvalnicu i gostima koji su bili na vjenčanju, ali nisu darovali ništa?

O: Svi gosti zaslužuju zahvalnicu, bez obzira da li su vam darovali nešto ili ne. Neka vam zahvala bude jednostavna, npr. “Hvala Vam što se došli i drago nam je što ste proslavili naš najvažniji dan s nama”. Pokušajte uključiti i nešto osobno, kao npr. “Svidjeli su nam se vaši plesni pokreti” ili “Svidjela nam se vaša zdravica”.

11. Dolaze ili ne dolaze

P: Ako neki gosti ne jave da li dolaze ili ne, trebamo li ih nazvati i pitati? Ili da pretpostavimo da neće doći?

O: Što se tiče konačnog broja gostiju nemojte nikad pretpostavljati. Nazovite ih da vidite da li dolaze ili ne. Nikad se ne zna – možda su mislili da su vam poslali poruku. Ako vam je problem nazvati ih i pitati onda ih uračunajte kao goste. Bolje je i imati par stolica viška nego se nositi sa neugodnosti da vam neki gosti nemaju gdje sjesti.

12. Nepozvani

P: Pozvala sam prijateljcu i njenog dečka (na pozivnici piše njegovo ime), međutim prekinuli su i ona želi povesti nekoga tko mi se ne sviđa. Mogu li joj reći da ne može?

O: Budući da ste na pozvinici naglasili tko je pozvan imate svako pravo joj reći da ne želite da taj netko “novi” dođe na vaše vjenčanje. U pravilu, pozivnice u neprenosive kada su na njima naznačena imena pozvanih ljudi. Pokušjte objasniti da želite vjenčanje sa vrlo bliskim prijateljima i obitelji i da niste baš bliski s gostom. Postoji mogućnost da će vam zamjeriti, ali to je vaše vjenčanje i morate misliti na to što je najbolje za vas.

13. Djevojačka večer

P: Koga trebam pozvati na svoju djevojačku večer? Ne želim da ispadne kao da želim puno darova.

O: Ne morate pozvati svaku žensku osobu koja je pozvana na vaše vjenčanje (mislite na troškove koje bi to moglo stvoriti vašim djeverušama). Popis treba sadržavati najbliže prijateljice i rođake, njegovu sestru, prijateljice i njegove rođake.

14. Darovi

P: Koji je najpristojniji način reći gostima što da nam kupe?

O: Najpristojniji način je preko drugih gostiju. Najbitnije vam je da vaši roditelji točno znaju što vam treba i što želite jer će većinom svi pitati njih za savjet što da vam kupe. Ne biste se trebali brinuti oko toga previše, gosti će vas vjerojatno i sami pitati. S obzirom da vjerojatno znate njihove financijske mogućnosti predložite im nešto što vama i njima odgovara. Ako baka ima mirovinu 1500 kn predložite joj da vam ona kupi šalice za kavu i to baš one lijepe koje vam se sviđaju i gle čuda koštaju 50 kn. Cijenit će vašu iskrenost, ona će biti sretna da vam je nešto kupila što ste htjeli, vi ćete biti sretni što se usrećili baku i imat ćete nove šalice za kavu.

15. Bez djece, molim

P: Da li je u redu imati vjenčanje samo za odrasle? Ako je tako, kako objasniti roditeljima da su samo oni pozvani?

O: Sasvim je u redu imati vjenčanje samo za odrasle, to je vaše vjenčanje i organizirate onako kako vama odgovara. Iako ima roditelja koji jedva čekaju priliku za malo “odrasle” zabave, isto tako ima i roditelja koji će se teško odvojiti od svoje djece (ili možda neće moći naći dadilju). Stavljanje na pozivnice “bez djece” je malo preotvoreno, stoga pokušajte nešto suptilinije – proširite vijest da biste najradije da na vašem vjenčanju ne bude djece. Ako vas nazovu i pitaju, objasnite im da je to zbog vašeg budžeta. Ispričajte se i nadajte se najboljem. Budite spremni na povrijeđenost, ali ako to zaista želite ostanite pri svom mišljenju. Nedavno smo imali članak o djeci na vjenčanju koji bi mogao promijeniti vaše mišljenje te preporučamo da pročitate i ako je ikako moguće da izbjegnete neugodne situacije i povrijeđene osjećaje. Članak možete pronaći ovdje.

Ako ste se susreli s još nekim problemom (a vjerujemo da jeste), voljeli bismo da ga podijelite s nama u komentarima ili na email.