Ekskluzivan intervju s Ivanom Aldukom, dizajnerom Alduk Bridal kolekcije vjenčanica

Dizajner koji svojim kreacijama staje rame uz rame svjetski poznatim dizajnerima vjenčanica predstavio je treću kolekciju vjenčanica Alduk Bridal, a mi smo intervjuirali Ivana i saznali mnogo o njemu, njegovom radu i njegovoj najnovijoj kolekciji.

Kada ste shvatili da želite dizajnirati vjenčanice?

Ja sam prvenstveno modni dizajner koji već sedam godina putem mnogobrojnih projekata, revija, kampanja i suradnji aktivno stvara i gradi jedan modni brend. Nakon godina iskustva i rada s klijentima, odlučili smo proširiti ponudu te smo prošle godine pokrenuli novu ALDUK BRIDAL liniju koja se zasniva na glamuroznim i modernim vjenčanicama koje se izrađuju prema mjerama klijentica i postulatima visoke mode.

Kakav je osjećaj baviti se ovim poslom i biti dio ove industrije?

Moda je kreativno zanimanje i to je njen veliki plus jer kao i svaki posao zahtjeva puno truda i rada, ali kad znate da vam se to vraća i preko zadovoljnih klijenata i preko uspješno odrađenih projekata onda je lakše stvarati i ići naprijed. Biti modni dizajner nije nimalo lako iako na prvi mah tako djeluje, radi se o ozbiljnom poslu i proizvodnji koja je ogrnuta tim čarobnim ogrtačem kreativnosti.

Koliko dugo traje izrada jedne vaše vjenčanice?

Ovisno o samom dizajnu modela, kroju i ručnoj doradi tj. vezenju. Jednostavniji se modeli izrade u nekoliko dana, a veće i raskošnije haljine se znaju šivati i po dva, tri tjedna. Bitno je unijeti u svaki model dizajnerski DNK i napraviti predivan model koji će izvrsno pristajati svojoj vlasnici.

Gdje nabavljate materijal za izradu svojih vjenčanica?

Većina materijala je nabavljena u Hrvatskoj jer se radi o klasičnim bridal tkaninama kao što su muslin, til i čipka. Neke posebnije tkanine naručujemo izvana, a tu je i nezaobilazna rutina da na svakom putovanju umjesto suvenira kupujem tkanine.

Koja vam je najdraža vjenčanica koju ste dizajnirali?

Mislim da su mi svi modeli podjednako dragi jer da nisu sigurno ne bi završili u kampanjama koje stvara divna Mare Milin. Svakom modelu i klijentu se maksimalno posvetimo tako da dobijemo najbolji mogući artikl koje će izvrsno pristajati budućoj mladenki.

Da li imate modni uzor?

Nekad su se u njih ubrajali Galliano i Alexander McQueen, ali sada iznimno cijenim i poštujem sve dizajnere koji stvaraju i opstaju u ovo vrijeme zahvaćeno ekonomskom krizom. Vjerujem da se od svakoga može naučiti nešto dobro što vam može koristiti u poslovnom ili privatnom životu.

Koje je vaše viđenje elegancije?

Svaki ALDUK odjevni komad, bez obzira da li bio iz regularne pret-aporter linije ili bridal linije, je modernog dizajna i prepoznatljivog rukopisa, a to zajedno u paru s klijenticom kojoj izvrsno pristaje neki model su dobitna kombinacija koja garantira elegantno izdanje.

Što vas je inspiriralo dok ste kreirali posljednju “Alduk Bridal” kolekciju vjenčanica?

Ideja je bila ponuditi moderne, a opet klasične vjenčane haljine koje će svojim dizajnom biti bezvremnske te će vašu haljinu lako moći nasljediti vaša kćer ili snaha. Modeli raskošnih krojeva su ručno vezeni s bijelom, srebrnom i zlatnom 3D čipkom koja daje poseban glamur haljinama. Moderan prizvuk je dodan i tankim srebrnim ili zlatnim remenjem u struku. ALDUK BRIDAL nudi vjenčanice lišene kiča i šivane prema mjeri kllijenta.

Koji bi tip mladenke bio savršen za vaše vjenčanice?

Ne gledam to iz perspektive savršenosti jer smatram da se model haljine treba prilagoditi osobi koja ju nosi, ne obrnuto. Stoga svaka klijentica bez obzira na tjelesnu građu, osobni modni stili ili godine kod nas može pronaći model koji će njoj idealno odgovarati – ukoliko ga nemamo, vrlo rado ćemo ga napraviti.

Kako biste opisali svoju posljednju kolekciju u 3 riječi?

Melankolična. Poetična. Sanjiva.

Da li radite i vjenčanice većih konfekcijskih brojeva?

Naravno. Svaka vjenčanica se šiva prema mjerama klijenta što uključuje i dvije ili tri probe tako da model izvrsno pristaje.

Koji su vam planovi za budućnost?

Mnogo je projekata na kojima i trenutno radimo, a neki od njih su i nova pret-a-porter kolekcija za jesen/zimu, promjene loga, širenje poslovanja… Većinu velikih ideja i projekata na kojima radimo nažalost i ne mogu iznijeti u javnost jer su poslovne tajne.

Kako mladenke mogu doći do vaših vjenčanica?

Najlakši kontakt je putem službene stranice ALDUK na društvenoj mreži Facebook gdje će administrator rado i žurno odgovoriti na vaša pitanja, a tu je i službeni mail aldukivan@gmail.com. Najaviti se za svoj termin možete i na broj 091 16 487 13. Svaki klijent dobije poseban termin tako da mu se u studiju možemo u potpunosti posvetiti.

Zahvaljujemo Ivanu na vremenu, a dolje možete vidjeti galerije fotografija najnovije kolekcije vjenčanica, ali i prethodne dvije. Uživajte!

Foto: Mare Milin