Promijeniti prezime ili ne – to je pitanje

Name-Change-After-Marriage-I-Do-or-I-Don’t-MainPhoto

U nedoumici ste jer ne znate da li da uzmete njegovo prezime? Da li da ostavite svoje? Ako to napravite hoće li se naljutiti? Koja je ispravna odluka? Odgovor na sva ova pitanja znate samo vi. Promijeniti prezime ili zadržati svoje osobna je odluka i mi vam na to odgovor ne možemo dati, ali vam možemo pomoći u donošenju odluke s kojom ćete živjeti do kraja života tako što ćemo podijeliti pozitivne i negativne strane i mijenjanja prezimena i zadržavanje svog prezimena.

ZA:

  • Bilo da se radi o nekom zadirkivanju na temelju prezimena koje su doživjele tijekom djetinjstva neke mladenke jedva čekaju da se udaju kako bi mogle promijeniti svoje prezime. Stvar je u tome da su se kroz djetinjstvo susreli s pogrdnim riječima radi prezimena i to je na njih emocionalno utjecalo. Ako jedva čekate novi početak onda uzmite njegovo prezime jer sigurno nećete požaliti.
  • Većina žena shvaća da promjenom prezimena ne nestaje njihova individualnost. Zapravo, za mnoge, to može poboljšati ​​život i donijeti nove uzbudljive događaje. Biti u mogućnosti da imate isto prezime kao i vaš muž osjećat ćete se kompletno, znači uzimanjem njegovog prezimena dvije osobe postat će jedna cjelina, što je vrlo važno za mnoge mladenace i početak zajedničkog života.
  • Kad budete imali djecu ona će imati prezime vašeg supruga, a to znači da ćete samo vi imati različito prezime. Možete doživjeti neugodne situacije (kao pravdanja na nekim mjestima da su to zaista vaša djeca i pitanja kako to da vi imate drugo prezime).

PROTIV:

  • Promjena prezimena nije laka. Postoji cijeli niz stvari s pravne strane koje ćete morati napraviti, ali nije pretjerano kompliciran proces. Budite spremne na sate i sate hodanja i čekanja u institucijama kako biste promijenili svoje prezime, od bankovnih kartica, do osobne i putovnice, pa čak i Konzumove kartice. Savjet: Pripremite se da ćete u jednom trenutku imati hrpu papira u rukama i organizirajte si sve u jedan registrator, obilježite koje papire morate predati u kojoj instituciji. Napravite po jednu kopiju više “za svaki slučaj” jer ne želite da vas nakon sat vremena čekanja u redu gospođa na šalteru pošalje fotokopirati jedan papir koji vam nedostaje.
  • Žene koje su razvile svoj brend na temelju svog prezimena često ne žele mijenjati svoje prezime jer neće više biti “prepoznatljive”. Za mnoge, možda će biti potrebno da zadrže svoje ​​djevojačko prezime kako bi se izbjegle zabune. Mnoge žene u svijetu zabave zadrže svoje djevojačko prezime jer su na temelju njega poznate.
  • Mnoge obitelji drže do običaja i nastavljanja loze prezimenom, i ako ste vi zadnja u obitelji, možda promjena prezimena neće doći u obzir. Pokušajte svom zaručniku objasniti zašto vam je od velike važnosti da zadržite svoje prezime, a ako se naljuti ili vidite da bi ga to moglo povrijediti razmislite o kompromisu. Uvijek možete dodati njegovo na svoje.
  • Neke žene jednostavno ne žele promijeniti svoje prezime jer im se sviđa njihovo, a neke se boje da ako se razvedu (nemojte misliti o tome!) šta će onda sa njegovim prezimenom? Ako vas je toga strah ugledajte se na Elizabeth Taylor. Liz se udavala 8 puta i nikad nije javno mijenjala prezime, a možda vam se više i svidi njegovo da ga nikad ne poželite ni promijeniti (pa čak ni, nedaj Bože, nakon rastave).

Da li vi mijenjate svoje prezieme? Voljeli bismo da podijelite vaše mišljenje s nama. Javite nam se na Facebook stranicu ili email.

Leave a Reply