20 pitanja koja morate postaviti fotografu prije nego rezervirate

20 pitanja koja morate postaviti fotografu prije nego rezervirate

Kada se oslanjate na jednu osobu koja će “uhvatiti” romantiku i uzbuđenje na vašem vjenčanju, jedno je sigurno – morate napraviti pravi izbor! Donosimo vam 20 pitanja koja morate postaviti fotografu prije nego se odlučite koga ćete unajmiti.

mladoženja i mladenka sa vintage fotoaparatom

1. “Za koji ste se stil fotografiranja specijalizirali?”

Ovo je ključno pitanje. Ako ste se odlučili za neformalno fotografiranje, tipa reportažnog, onda se nemojte odlučiti za nekoga tko se specijalizirao za tradicionalno fotografiranje. Isto tako, ako ste u potrazi za fotografom koji omogućava digitalne specijalne efekte kao što su retuširanje ili obrada slika photoshopom, pitajte fotografa prije nego rezervirate termin.

2. “Koje su vam kvalifikacije?”

Iako kvalifikacije nisu nužne da bi fotograf snimio predivne slike, nisu ni na odmet. Bit ćete mirniji ako znate da fotograf ima potrebne vještine za stvaranje kreativnih fotografija i da zna kako reagirati u raznim ne povoljnim uvjetima kao što su loša rasvjeta, prejaka sunčeva svjetlost ili naoblaka.

3. “Da li će osoba s kojom imate konzultacije fotografirati ili će netko drugi?”

Važno je da upoznate svog fotografa i razvijete svoj odnos s njim prije fotografiranja kako biste se osjećali opušteno i ugodno kada dođe taj dan. Raspitajte se tko će biti vaš fotograf i pobrinite se za to da ga osobno upoznate prije nego potpišete ugovor ili platite rezervaciju.

4. “Da li snimate digitalnim ili analognim fotoaparatom?”

Neki fotografi su uvjereni su digitalne fotogorafije bolje od onih slikanih analognim (fotografije pohranjene na filmu), pa pitajte svog fotografa zašto misli da je određeno fotografiranje bolje. Imajte na umu da fotografije slikane analognim fotoaparatom moraju biti zasebno skenirane ako ih želite na CD-u, a to bi moglo povisiti iznos računa.

5. “Da li nudite probno fotografiranje prije vjenčanja?”

Neki fotografi će vas rado fotografirati prije vjenčanja kako bi razvili odnos sa vama i otkrili pod kojom svjetlosti i kutem izgledate najbolje. To će mu omogućiti da u što kraćem vremenu dobije prekrasne fotografije.

fotograf na vjenčanju

6. “Da li ste već fotografirali u našoj crkvi ili sali/restoranu?”

Ako je fotograf upoznat sa fotografiranjem određenog mjesta i njegovim prednostima, neće gubiti dragocjeno vrijeme tražeći savršeno mjesto za fotografiranje.

7. “Da li imate preporuke ili fotografije sa drugih vjenčanja koje bi mogli vidjeti?”

Ne postoji bolja preporuka od parova na čijem su vjenčanju radili. Isto tako, bitno je da vidite fotografije sa prijašnjih vjenčanja kako biste bili sigurni da vam se sviđa stil i kako biste mu mogli pokazati što vam se sviđa, a što ne želite.

8. “Da li nudite i crno-bijele fotografije ili samo u boji?”

Ako fotograf snima digitalnim fotoaparatom, neće mu biti problem napraviti i jedne i druge fotografije, ali ako koristi analogni fotoaparat potrebno je naglasiti ako želite i crno-bijele fotografije kako bi ponio i fotoaparat za takve fotografije.

9. “Da li imate u ponudi različite pakete?”

Većina fotografa u ponudi ima različite pakete, a ako vam niti jedan od ponuđenih paketa ne odgovara pitajte da li bi mogli napraviti poseban aranžman za vas. Na primjer, ako planirate intimno i kratko vjenčanje i trebate fotografa samo na sat-dva.

10. “Koliko dugo ćete ostati na vjenčanju fotografirati?”

Najidealnije bi bilo kada biste mogli unajmiti fotografa da pokriva pojedine elemente kroz cijeli dan, od priprema, oblačenja, crkve/matičara pa sve do prvog plesa i rezanja torte. Ako odredite određeni broj sati (recimo do 22:00 sata), neke bi stvari mogle kasniti i fotograf bi mogao računati “prekovremene” sate.

mladenka se priprema za vjenčanje

11. “Da li je trošak prijevoza uračunat u cijenu paketa?”

Ako je fotograf iz vašeg mjesta malo je vjerojatno da će to biti problem, ali ako putuju odnekud mogli bi tražiti da im se trošak prijevoza plati po kilometru. Možda ćete morati osigurati i smještaj za njega/njih pa budite sigurni da dobijete potvrdu prije nego bude kasno. Ne želite da o vama pričaju kao lošim klijentima.

12. “Da li ćete sami osigurati hranu tijekom snimanja (osim fotografiranja u sali/restoranu)?”

Naravno, niti jedan fotograf vas neće fotografirati dok večerate pa je logično da ćete ga uračunati kao gosta na večeri, ali ako ste rezervirali fotografa na cijeli dan morate se pobrinuti da budete dobri klijenti i osigurati hranu i piće za njega/njih, osim ako oni ne izraze želju da to sami učine ili imaju druge planove.

13. “Da li imate popust na vjenčanja koja nisu subotom?”

Fotografi najviše posla imaju subotom, pa bi neki mogli imati posebne popuste za vjenčanja ostalim danima, čak i ako oni to ne oglašavaju. Ne bojte se pitati!

14. “Da li imate što protiv da radite zajedno sa kamermanom?”

Dok su vaše fotografije sa vjenčanja vaše vječne uspomene, video će vam omogućiti nešto što fotografije nemogu, a to je slušanje kako izgovarate svoje zavjete i godinama kasnije. Jedini problem može nastati kada fotograf i snimatelj žele stajati na istom mjestu kako bi što bolje snimili čarobne trenutke. Ako ćete imati snimatelja bilo bi dobro da o tome obavijestite i fotografa, osim ako ne rezervirate oboje iz iste tvrtke. U tom slučaju, oni su već uhodani tim i ne biste se trebali zabrinjavati oko ove situacije.

15. “Koliko fotografija ću dobiti?”

Broj fotografija koje ćete na kraju dobiti često je jasno definiran u paketu koji ste izabrali. Realno, digitalnim fotoaparatom je moguće snimiti više fotografija nego analognim te ćete imati veći izbor fotografija za izabrati.

16. “Tko je vlasnik autorskih prava?”

Većina fotografa zadržava svoja autorska prava, tako da ako itko želi naručiti vaše fotografije koje nisu uključene u paket, morat će to učiniti preko njih.

17. “U čemu ćete dostaviti fotografije? Da li je album uključen u cijenu?”

Većina fotografa u paketu nudi album stoga pitajte da vam pokaže primjer albuma. Najlakši način za odabrati fotografije za izradu bi bilo preko interneta. Raspitajte se da li fotograf nudi opciju odabira fotografija na svojoj web stranici. Kod nas je to još uvijek rijetkost, ali uvijek je dobro provjeriti.

album

18. “Da li imate neko osiguranje u slučaju neke nezgode?”

Nitko od nas ne voli razmišljati o najgorem scenariju, ali uvijek postoji mogućnost da se dogodi nezgoda i film ili fotoaparat sa fotografijama vašeg vjenčanja bude uništen. Pitajte fotografa da li ima osiguranje koje to pokriva i na koji način su sačuvane vaše fotografije.

19. “Kada vam moramo platiti?”

Nažalost, morat ćete ovo neugodno pitanje postaviti svom fotografu kad-tad. Očekujte da ćete morati platiti unaprijed rezervaciju fotografa za dan vašeg vjenčanja, a ostatak možete platiti dan prije vjenčanja ili kad dobijete svoje fotografije.

20. “Kada ćemo vidjeti naše slike?”

Prva stvar koju ćete željeti kad se vratite sa medenog mjeseca je vidjeti vaše fotografije sa vjenčanja. Pitajte koliko ćete vremenski čekati da vidite slike u digitalnom obliku i kada možete očekivati da će vaš album biti gotov.

mladoženja preskaže mladenku i djeveruše