Niste fotogenični? Naučite kako postati u tri jednostavna trika

Niste fotogenični? Naučite kako postati u tri jednostavna trika

Nerijetko već kod zaključivanja aranžmana za vjenčanje mladenci mi “pod napomenu” istaknu kako dosad nisu ispali baš najbolje na fotografijama. Uvijek okrenem na šalu, umirujući ih da ne brinu jer “imam podešen fotoaparat na opciju fotogeničnost”. No, činjenica je da će uvijek biti onih koji izgledaju savršeno na fotografijama, dok će drugi nešto manje. Donosim vam tri jednostavna savjeta kako izgledati sjajno na fotografiji.

1. Odbacite podbradak

U normalnom stavu kad gledamo ravno ispred sebe, većina nas ima podignutu bradu i čelo malo povučeno prema natrag. Na fotografiji ovaj stav može stvoriti efekt naglašenog vrata. Također, ukoliko ne stojite uspravno, brada stoji dolje i stvara vidljiv podbradak. Problem se rješava vrlo jednostavno. Izbacite bradu prema naprijed i istovremeno spustite čelo. Dakako, u ovoj radnji ne treba pretjerivati, jer ukoliko previše izbacite bradu izgledat ćete kao da vam se vilica ukočila, a usput ćete i povući ramena previše prema naprijed. Isprobajte sad ovaj savjet ispred ogledala: izbacite bradu, spustite čelo, pripazite na ramena i dakako – nasmiješite se. Like na Fejsu vam je zajamčen 😉

2. Smiješite se očima

Kad smo već kod osmijeha, nikad se pred fotografom ne smiješite onako kako mislite da trebate, već onako kako to inače činite. Nikakav duck lips i slične “facebook poze” neće vas učiniti savršeno fotogeničnom. Imate lijepe zube? Pokažite ih, ali ih ne stišćite! Slobodno raširite obraze smiješkom, jer budete li ukočeni takvi ćete biti i snimljeni. Možda zvuči malo bedasto, ali pokušajte se smijati očima, stvorite vedar pogled, a obrazi i usne će vas spontano pratiti.

Za fotografiju spontanog i izrazito veselog smiješka u trenutku snimanja portreta iskoristite simpatičan trik: naprosto glasno ponavljajte “haha”. Osim što ćete izgledati vrlo veselo, nasmijat ćete i ostale, dobra fotografija je zajamčena. I da, slobodno trepćite, fotografska memorijska kartica može izdržati i više fotografija za redom.

3. Pazite na stav Vojska, pozor!

Naravno da ne trebate stajati kao da ste se ukočili, no svakako trebate imati ispravljena leđa i ramena. Teško je to primijeniti kad velik broj ljudi nema uspravan hod i stav, no bar pred fotografom bi svakako trebali imati.

Imao sam situacija gdje je mladoženja iz “solidarnosti” prema 30 cm nižoj mladoj savio koljena i spustio ramena. Zamislite samo kakav sam kadar u tom trenutku imao. Potom se ispravio i izravnao ramena, no učinila je to i ona – ispali su odlično!

Vjenčana haljina bez naramenica skriva jedan potencijalni nesklad – ruke i ramena mlade u njoj mogu izgledati široko. To se događa ukoliko mlada drži ruke pripijene uz vjenčanicu, što joj automatski spušta ramena. Opustite ruke, pustite malo zraka između ruku i haljine i izgledat ćete odlično.

Dakle, sad kad ste pročitali članak, utvrdite gradivo pred ogledalom i malo vježbajte:

  1. Ispravite se i izravnajte ramena
  2. Izbacite bradu i mrvicu spustite čelo
  3. Nasmiješite se kao da ste upravo dobili poklon za rođendan
  4. Ptičicaaaa!

XNVs1iR

Tekst napisao Krešimir Tadijić [www.lukart-weddings.com]