Intervju s Ninom Anić, fotografkinjom Nina-Photo

Ninu Anić, poznatu hrvatsku fotografkinju smo istog trena poželjele upoznati i intervjuirati čim smo vidjeli njezin rad. Otkrili smo da se iza imena Nina Photo krije dvojac, bračni par Nina i Stanko. Ninu smo kontaktirali i tu počinje naša priča. Otkrijte kako su ona i njen suprug započeli s fotografiranjem, što ih inspirira, da li su imali neobične zahtjeve mladenaca, kako opuštaju mladence za fotografiranje i mnoštvo zanimljivosti…

Nina Photo

1. Kako ste vi i vaš suprug započeli s fotografiranjem?

— Kad smo se Stanko i ja upoznali, fotografija je bila nešto što nas je na neki način vezalo. Zajedno smo fotkali prirodu i sve što nas okružuje. Prije točno pet godina (na jučerašnji dan :)) smo se vjenčali. Kad smo bili u potrazi za fotografom za naše vjenčanje, shvatila sam koliko fotografije s vjenčanja mogu biti dobre, lijepe i intimne. One pričaju priču i ne moraju biti samo klasično poziranje i naslikavanje. Poslije toga sam jednostavno znala da je to ono što želim raditi. I tako smo počeli – neiskusni, nepoznati, ali s velikom voljom.

2. Pročitali smo da surađujete i s mladencima i izvan Hrvatske. Gdje vas je sve fotografiranje odvelo i koje vam je najdraže mjesto na kojem ste fotografirali vjenčanje?

— Za sada smo imali priliku raditi širom Hrvatske, od Slavonije preko Istre i sve do Dubrovnika, te po Austriji. A svaki put su mladenci ti koji su zaslužni za dobru atmosferu, a lijepa lokacija je samo bonus i lijepa kulisa.

3. Fotografirate li samo vjenčanja ili i neke ostale prigode?

— Volim fotografirati i djecu. Međutim, u zadnjih godinu dana više ne stignem zbog vjenčanja. Nadam se da ću tu i tamo uspjeti pofotkati koju slatku bebicu, ali su nam vjenčanja trenutno prioritet.

4. Primjetili smo na vašim fotografijama da jako volite fotografirati detalje. Vole li mladenci takve fotografije?

— Vjenčanje je toliko velik događaj. Mladenci su taj dan u nekom svom svijetu i mnogo toga sto se događa oko njih zapravo i ne dožive i nemaju vremena “sve probaviti”. Zbog toga ja fotkam sve – sve male detalje koje se brzo zaborave. Često slušam mladence kako komentiraju fotografije i tek dok gledaju wedding book doživljavaju mnoge stvari. Cvijeće, reakcije mame, ukrase oko kojih su se toliko trudili. Tako da definitivno mogu reći da mladenci jako vole takve fotografije.

5. Koji su neki od uobičajenih zahtjeva koje mladenci imaju za vas?

— Imali smo sreću do sada da mladenci vide naš rad i jednostavno žele to što su već vidjeli. Neki dodatni zahtjevi su rijetki. Mada… sjećam se mladenke Jane koja me zamolila da pofotkam kako prije ulaska u crkvu oblači bijeli bolero koji je i njena mama nosila na svom vjenčanju i reakciju mame kad to vidi. Preslatko!

6. Da li ste imali i nekih neobičnih zahtjeva? Ako da, da li biste nam mogli nabrojiti neke?

— Milenijska fotografija svih gostiju i to s prozora crkvenog tornja!

7. Koji biste savjet dali mladencima kada dogovaraju fotografiranje?

— Moj savjet bi bio da odaberu onog čiji rad i portfolio najviše “govori njima”, da se upoznaju i provjere da li postoji onaj “klik” među njima (ipak je ta osoba cijeli dan s mladencima i to na tako bitan dan). Inače svojim mladencima kažem: budite svoji i uživajte, volite se i gledajte se taj dan – najbolji recept za dobre fotke.

8. Neki mladenci se teško opuste pred objektivom. Što biste im vi savjetovali i da li imate neki “isprobani” način kako ih opuštate?

— Rijetko mi se dogodi da su mladenci sami od sebe prirodni i skroz opušteni pred kamerom. Znam da je to teško, zato imam neke svoje metode kako dobiti prirodne emocije i to mi je jako, jako bitno. Prirodne fotografije.

9. Volite li više tradicionalna ili moderna vjenčanja?

— Sva vjenčanja volim, gdje god je ljubav u zraku. Mada moram priznati da sam kao u nekom svom svijetu kada dođem na vjenčanje gdje su se mladenci baš potrudili napraviti nešto drugačije.

10. Kako biste opisali svoj stil? (fotografija/fotografiranja)?

— Prije svega volim prirodne fotke, puno pozornosti dajem detaljima, a uglavnom samo dokumentiram što se događa. Možda bi najprije rekla da je moj stil dokumentarni s dozom “editorial” načina fotkanja.

11. Koristite li neku posebnu tehniku obrade fotografija?

— Bitno mi je da su sve fotografije po editu slične, bar u jednoj sezoni vjenčanja. Posebnu tehniku? Ne bi rekla da je posebna, samo težim nježnim bojama i clean look-u bez previše fotošopiranja.

12. U čemu pronalazite inspiraciju?

— Eh. 🙂 Inspiracija mi je moja ljubav prema svemu što prati vjenčanja. To je tako veseo, lijep i poseban događaj u našim životima. Zato, baš kao neka “bride to be” pratim mnoge strane blogove vjenčanja, mnoge strane fotografe vjenčanja, a svako malo imam neke nove favorite. Čak imam tajni board na pinterestu “the wedding” koji mi zna oduzeti i previse vremena. 🙂

13. Da li ste nekad bili u situaciji da jednostavno niste mogli pronaći lijepu pozadinu za fotografiranje? Da li često improvizirate?

— Improvizirati moram svaki put kad nemamo dovoljno vremena napraviti zajedničke fotografije mladenaca. Kad se njima žuri, kad nas vrijeme ne služi, onda ostaje malo mjesta za kreativnost.

14. Da li često pristajete na kompromise s mladencima iako znate da će njihovi zahtjevi utjecati na estetiku fotografija?

— Moram priznati da sam imala sreću i mladence koji su imali povjerenja i nisu puno zanovijetali. Možda se tu i tamo javi pokoja mama koja ima neku foto-želju. :))

15. Na koji način budući mladenci vas mogu kontaktirati i bookirati vas za vjenčanje?

— Mogu pogledati naš blog i ako im se sviđa to što vide, jednostavno nas kontaktirati preko kontakt forme na webu. U Zagrebu imamo i naš mali showroom, i uz najavu mogu doći pogledati sve naše primjere bookova i uživo pitati sve što ih zanima. Nije lako organizirati vjenčanje, a kad taj dan prodje – ipak su fotografije jedino što od cijelog tog dana ostaje. 🙂

Zahvaljujemo Nini na vremenu i želimo puno sreće u budućem radu. A rad i fotografije Nina Photo možete vidjeti na njihovoj službenoj web stranici Nina-Photo ili na službenom Facebook profilu ovdje.