11 savjeta kako odabrati cvijeće za vjenčanje

I vi i vaš cvjećar želite da vam cvijeće na vjenčanju bude prelijepo. Stoga vam donosimo nekoliko stručnih savjeta kako ne biste pogriješili pri odabiru.

Budite otvoreni prema različitim vrstama cvijeća

Ne postoji ništa obeshrabrujuće kad mladenka želi male žute božure za svoje vjenčanje koje je u kolovozu, samo zato što božuri ne cvjetaju u kolovozu. Postoji mnogo vrsta cvijeća koji su dostupni tijekom cijele godine a to su npr. ruže, hortenzije, karanfili, kale, orhideje. Znajući koje je cvijeće dostupno u vrijeme kada ste odredili datum vašeg vjenčanja će vam uvelike olakšati odabir, ali i znatno utjecati na vaš budžet jer skuplje je ono što je trenutno nedostupno.

Personalizirajte svoj buket

Uključite nešto posebno kao dodatak vašem buketu, nešto što za vas ima posebno značenje. Omotajte oko stabljika najdražu maramicu, maramu vaše bake ili komadić mamine vjenčanice. Odaberite privjesak koji govori o tome gdje ste se upoznali ili zaručili.

Pazite na boje

Posavjetujte se sa vašim cvjećarom o bojama cvijeća za vaše vjenčanje. Zapamtite da ako ste nešto vidjeli na slici što vam se sviđa ne mora nužno značiti da je u prirodnoj boji. Većina fotografija u magazinima i na internetu su retuširane stoga je moguće da je i boja cvijeća promjenjena ili više izražena. Spriječite da budete razočarani kad ugledate vaše fotografije i shvatite da vaše cvijeće na fotografijama ne izgleda jednako lijepo kao na fotografiji iz magazina.

Stavite vaš vjenčani buket na prvo mjesto

Ne štedite na buketu. Nikad! Osim vaše vjenčanice i naravno, vas, vaš buket će biti jedan od najfotografiranijih stvari na vašem vjenčanju. Nikad nećete prežaliti fotografije na kojima vaš buket izgleda siromašno ili “pretjerano”.

Ostanite pri odabiru jedne boje cvijeća

Ako imate ograničen budžet koji možete potrošiti na cvijetne dekoracije, odabirom jedne boje postići ćete da vaše dekoracije izgledaju bogatije, elegantnije i organiziranije. Monokromatski izgled vašeg stola dat će vam izgled svečanosti koji ste htjeli, a odaberete li bijelu boju za cvijeće dobit ćete na eleganciji, čak ako imate i manji broj cvijeća.

Odaberite cvjećara koji vam se zaista sviđa

Vaš prvi sastanak s cvjećarom bi trebao biti zabavan. Ugodan razgovor i nabacivanje ideja kako biste saznali koja je savršena vrsta cvijeta za vas je sve što trebate očekivati od ovog sastanka. Ako osjećate da je vaš cvjećar uzbuđen jednako koliko i vi oko odabira i odluke i ako dijelite istu viziju onoga što želite to je cvjećar koji treba raditi na vašim aranžmanima.

Ako želite sačuvati cvijeće s vašeg vjenčanja, imajte plan

Neko cvijeće je lakše održati na životu nakon vjenčanja nego druge stoga se posavjetujte s cvjećarom koje su to vrste cvijeća i na koji način biste ih mogli sačuvati.

Odredite budžet za cvijetne dekoracije

Najteži i najmanje produktivni sastanci su oni gdje budžet nije određen. Nemojte biti naporna mladenka koja bi htjela nešto WOW za malo kuna, u tom slučaju odlučite se za “uradi sama” kombinaciju. Cvijeće je skupo. Budite spremni izdvojiti pozamašan iznos i odlučite koji bi to iznos mogao biti. To je kao da idete kupiti auto, a ne kažete prodavaču da li ste materijalno spremni za Lexus, Volvo ili Focus. Već na prvom sastanku recite cvjećaru s kolikim budžetom raspolažete kako bi vam mogao dati prijedloge u okviru vaših financijskih mogućnosti.

Pronađite svoju inspiraciju

Odaberite jedan predmet koji najviše volite, bilo da je to neki starinski broš ili uzorak tkanine. To će vašem cvjećaru dati odličnu polaznu točku za izradu nečeg što će vama odgovarati.

Zaboravite tradiciju

Ako nećete imati tradicionalno vjenčanje, ni vaše cvijeće ne mora biti tradicionalno. I nema potrebe da se ograničite ružama i ljiljanima. Razmislite o čuvarkućama u malim limenim posudicama, voće i povrće koje kao ukras na stolovima može izgledati predivno, poljsko cvijeće u staklenkama koje lako možete i same ubrati i aranžirati.

Pojednostavnite bukete za djeveruše

Ako imate ograničen budžet napravite jednostavnije bukete djeverušama. Ipak je ovo vaš dan i vaš buket mora biti najbolji, a štednjom na njemu kako bi djeveruše mogle isto imati bukete je velika greška. Jednostavni maleni buketi u boji vašeg su sasvim dovoljni. Ili posegnite za alternativom u obliku papirnatih vjetrenjača ili lepeza.