Intervju s Majom Žulj – Make-up trenericom i artisticom

Ovaj tjedan vam donosimo intervju s Majom Žulj, mladom make-up artisticom i trenericom iz Đakova čiji rad pratimo već duže vrijeme, a koja nas je toliko oduševila da smo jednostavno morali njen rad prikazati i na našem portalu.

Maja Žulj vizažistica


Maja ima dugogodišnje iskustvo kao make-up artist i trenerica čija je ljubav prema poslu isplivala rano, a njezina snažna strast prema industriji dovela ju je do toga da započne svoj posao u Đakovu. Njezina ljubav prema stvaralaštvu i umjetnosti općenito rezultirali su time da ističe prirodnu ljepotu svojih klijentica, čineći ih da se osjećaju bolje u vlastitoj koži, jer kako Maja kaže –

“Dobar make-up je onaj koji ne dolazi u prvi plan, već ističe i izvlači na površinu sve ono lijepo, svježe i mladenački. Ljepota i zadovoljstvo većim djelom zaista dolaze iznutra, a ja to samo naglašavam.”

Saznali smo i poneki make-up trik, te par savjeta za mladenke, ali i sve ostale djevojke i žene koje svako jutro provode pred ogledalom šminkajući se ili bi voljeli više naučiti o ovom naizgled kompliciranom poduhvatu. Uživajte!

 

Kada ste shvatili da je make up ono čime se želite baviti u životu?

Budući da sam se odmah nakon završene gimnazije udala, a oduvijek sam bila sklona umjetnosti, stvaralačkom radu, crtanju, fotografiji i slično – estetici općenito, na nagovor prijateljica koje sam često sređivala, odlučila sam završiti individualni make-up tečaj, a nešto kasnije, budući da su mnogi prepoznali moj stvaralački rad, završila sam i edukativni program uz puno profesionalne prakse – revija i tv-a za Makeup Trainera.

 

Koliko ste dugo profesionalno u tom poslu?

Profesionalno sam u ovom poslu nešto više od jedanaest godina.

 

Kako izgleda jedan Majin radni dan?

.Radni dan make-up artiste na sreću ili na žalost (kako tko uzme) gotovo uvijek je isključivo vikendom, dakle petak, subota, ponekad nedjelja. Tada sam u svom make-up ateljeu od ranog jutra do kasno navečer. Uz laganu glazbu, kavicu, čaj, bude tu i za gricnuti nešto kako nam netko ne bi završio u nesvjesti od gladi (smjeh), dakle stvaramo i prijateljstva i ljepote na licu uz uzajamno zadovoljstvo. No ima dana i kada se rade spotovi, emisije, revije, e tada je zaista sve podređeno poslu i potrebno se dobro organizirati i spremiti za kvalitetan terenski rad, kojeg također jako volim. Jest naporno no adrenalin kojeg nose takve zadaće jednostavno mi je postao sastavni dio posla i života.

Maja Žulj vizažistica

Što Vas najviše inspirira?

Moram priznati da mi je najveća inspiracija glazba koja je kod mene uvijek prisutna, svaka nova energija koja mi uđe, dakle make-up se ne planira, on se intuitivno “gradi” na licu.

 

Što je za Vas dobar make-up?

Za mene je dobar make-up onaj koji ne dolazi u prvi plan, već ističe i izvlači na površinu sve ono lijepo, svježe i mladenački.

 

Koje su, prema Vama, najčešće make-up pogreške koje djevojke i žene rade kod šminkanja?

Najčešće pogreške koje žene i djevojke rade po meni su nedovoljna priprema same kože lica za make-up, a i sam odabir dekorativne kozmetike. Često puta se ide u krajnost ili poseže za preskupim brendovima koje ne pružaju kvalitetnu pigmentiranost ili se pak kupuje po uputama prijateljica koje imaju sasvim drugačiji ten, boju očiju, kose, obrva… Dakle ne pristaje svima isto. U make-upu treba biti individualac.

 

Koliko prosječno vremena posvećujete mladenki kada Vam dođe na šminkanje?

Prosječno vrijeme šminkanje mladenke je 45 minuta, okvirno dakle, no to može biti i krače i duže, ovisno o potrebama, da li je mladenka došla sa sređenim obrvama ili radim kompletno, naravno kako bi zabljesnula u punom sjaju.

 

Smatrate li test šminkanje prije vjenčanja obaveznim?

Test šminkanje prije vjenčanja po meni i nije potrebno, no evo izvrsno pitanje da se nadoveže na prethodni odgovor, dakle ako se mladenka inače ne šminka i nema sređene obrve, ako je potrebno odraditi nausnicu i slično, poželjno je sve to srediti i ukloniti prije kako bismo i dobili na vremena na sam dan vjenčanja, a i kako bismo izbjegli moguću iritaciju ili crvenilo. Iako dobar vizažist i takve situacije na licu jako dobro zakamuflira i nađe riješenje i u “kriznoj” situaciji.

 

Koje make up brendove najčešće koristite?

Svi znamo make-up trendove od Catrice i MAC-a – do ultra skupih, no uvijek kažem da je bitnije znati se služiti onime s čime raspolažeš i kupiti po svojim mogućnostima i potrebama, zato nikada ne ističem make-up kao takav (brend). U svom salonu imam zaista od svega po nešto, a najviše volim kad djevojke i žene dođu u razgledavanje i kada debatiramo o brendovima, koji kojoj najbolje odgovara.

 

Kažu li Vam mladenke točno kako žele da ih našminkate ili to prepuste Vama?

Mladenke u pravilu nemaju određenih želja, odnosno ako i imaju to je najčešće nešto jednostavno, nježno, a ujedno i svečano. Vrlo rado se prepuste i prihvate profesionalnu sugestiju.

 

Jeste li ikad imali nekih čudnih “želja” klijenata?

Što se tiče čudnih želja klijentica, za mene niti jedna nije dovoljno čudna. (smjeh) Volim kada se razgovara i volim kada se pojavi i nešto van standarda uobičajenog. Možda bih mogla izdvojiti klijenticu s jako spuštenim kapcima koja je uz estetski problem imala i onaj medicinski, odnosno kapci su se spustili u tolikoj mjeri da su joj zaklanjali kut gledanja. Imala je veliku želju isprobati umjetne trepavice i uslikati se bar na trenutak s make-upom bez spuštenih kapaka. Bilo je tu puno obostranog zdravog smijeha i zabave budući da smo došli na ideju pridići kapke i slijepiti ih (na trenutak) ljepilom za trepavice koje nije štetno za kožu lica, s kojim se lijepe i cirkončići. Uspjeli smo i moram reći da se klijentici svidjelo u tolikoj mjeri da je odmah zakazala operaciju kapaka, odnosno ohrabrila se za istu.

 

Koje trendove mislite da bi mladenke svakako trebale zaboraviti i izbjegavati?

Mladenka kao prvo na dan svog vjenčanja ne bi trebala eksperimentirati s bojama i novim idejama. Dakle samo opušteno, “podebljati” uobičajeno.

 

Da li često pristajete na kompromise s mladenkama iako znate da će njihovi zahtjevi utjecati na to kako će izgledati na fotografijama?

Što se tiče kompromisa s mladenkama, sa svakim ga mora biti, dakle klijentičina je ipak zadnja. U krajnjem slučaju ona “nosi” to na čemu inzistira i ako se ona osjeća dobro i zadovoljno nema potrebe kvariti joj veselje i opterećivati ju stvarima kao što je profi element “fotografska šminka” budući da ne smijemo zanemariti činjenicu, a ta je da ljepota i zadovoljstvo većim djelom zaista dolaze iznutra i ako je klijentica sretna ta će se ekspresija pokazati i na fotografiji. Na meni, kao profesionalcu, je da učinim sve kako bi klijentica izgledala lijepo i uživo i na fotografiji. Napose, fotograf je isto taj koji mora dobro odraditi svoj posao.

 

Preferirate li više jednostavan/tradicionalan ili više naglašen make-up za mladenke? Koji bi, po vama, bio idealan make-up za vjenčanje?

Svakoj klijentici, mladenki pristupam krajnje individualno, dakle uz razgovor, vizualnu procjenu zajedno donosimo odluku. Moj osobni odabir odnosno preporuka je istaknuti ono najljepše, a tek onda promatrač/kritičar može donijeti procjenu kojoj vrsti make-upa (tradicionalnoj ili atraktivnoj) bi pripadala koja mladenka. Puno toga je u samom pogledu promatrača. Dakle idemo s isticanjem najljepšeg, pa kud nas rješenja odvedu, a moraju nas dovesti ka savršeno izvršenom zadatku.

 

Koji biste savjet dali mladenkama pri dogovaranju šminkanja za vjenčanje?

Budući da sam zaista dugo u ovom poslu i da su mi “kroz ruke” prošle mnoge mladenke, mogu reći da je moj savjet mladenkama isključivo ljudske prirode; biti opuštena, samouvjerena, sigurna i odlučna, sve to su stupovi za kvalitetan vizualni dojam. Nije zgoreg ako ste u mogućnosti prije datuma vašeg vjenčanja upoznati se s odabranim make-up artistom, jer mi nismo samo crtači po licima, mi osluškujemo, promatramo i naučeni smo korigirati odnosno izbalansirati unutarnji osjećaj s vizualnim dojmom što je vrlo bitno, na taj sretan, ali i stresan dan.

 

Što se uvijek nalazi u Vašoj kozmetičkoj torbici?

U mojoj kozmetičkoj torbici je uvijek mala micelarna otopina za osjetljiivu kožu, paketić blaznica, kremica koja dobro hrani, ali i upija, tekući korektor i onaj mali u stiku, naravno prilagođen mom tenu što je vrlo bitno. Mat paletica sjenila, budući da sam plavih očiju i izrazito svijetle puti najčešće koristim sivkaste tonove za svakodnevnu rutinu, a koju mogu “pojačati” i ako se nađem u večernjoj prilici, maskara naravno, rumenilo i labelo za njegu usana, uz neki lagani, oku, a i na usni, ugodan “mesnati” ton ruža.

 

Koliko vama kao profesionalnoj vizažistici treba da se spremite ujutro?

Moja jutarnja rutina na licu počinje pranjem zubi, čišćenjem lica, nanošenjem hidratantne dnevne kreme, korektora (u zadnje vrijeme ne koristim svakodnevno puder), malo rumenila, “pojačam” okice tek toliko da ne izgledam bolesno budući da sam svijetlih očiju i puti, labelo na usne i to je to, otprilike desetak minuta.

 

Hoćete li otkriti našim čitateljicama poneki make-up trik?

Da vidite mene bez šminke sve bi vam bilo jasno što se make-up trikova tiče. (smjeh). Ima ih zaista puno, a prvi koji mi sada pada na pamet je domena podloge, odnosno pudera. Ako nemate pri ruci kist za puder, ništa strašno, dapače budući da toplina ruke u dodiru s licem stvara prirodniji izgled tena. Ili pak kako si olakšati najzahtjevniji make-up zadatak – stavljanje tuša na oči (koji kad uz puno vježbe svladate u trenu ćete moći postići chic look, tj. famozni pogled ispod obrva), no do tada valja se služiti trikom stavljanja tupog eyeliner-a ili tamnog sjenila uz pomoć kojega ćete lagano iscrtati liniju iznad gornjeg kapka.

 

Bliži nam se jesen/zima, kakav make-up predlažete za ovu sezonu hladnijih dana?

Nisam nešto pristaša trendova, no jasno da ih zbog posla pratim. Ono što zapažam je da sve veći broj djevojaka i žena veliku pažnju pridaje obrvama i trepavicama, tako da u skladu s tim smatram da bi i make-up ove jeseni trebao biti blag, mat, zemljanih tonova uz jedan mali touch svježine i jedrine obraza, uz još uvijek neizostavni highlighter, kao i pune, što prirodnije i njegovane usne. Već nekoliko sezona poznati make-up brendovi favoriziraju glow, gloss i ostale pojmove koji označavaju blistavo i sjajno lice uz kombinaciju mat ruževa no nikako ne zaboravimo njegu – ona je svake sezone po meni najjači trend.

Maja Žulj makeup portfolio

Održavate i edukacije i radionice, da li imate još kakvih neostvarenih želja u poslu?

Mislim da, kako u životu, tako i u poslu čovjek nikada ne smije prestati težiti ka boljim i višim ciljevima. Do sada, uz puno truda i rada uspjela sam ostvariti sve svoje zadane ciljeve, a najveća mi je sreća ipak vidjeti zadovoljne i sretne klijentice, kao i polaznice make-up škole za vizažistice, učilišta Mentor u Đakovu (s upisom u e-radnu knjižicu) čija praksa će se održavati u mom Make-up Studiu Maya, kojeg često zbog količine, mirisa kistova i boja šminki vole nazvati i oaza, atelje ljepote, čija su vrata ujedno otvorena i za razne make-up radionice koje rado pohađaju djevojčice, djevojke, žene.

Maja Žulj radionice

Na koji vas način budući klijenti mogu kontaktirati i bookirati vas za make-up?

Mogu me dobiti na broj 092-649-801 ili dolaskom u moj studio u Đakovu, na adresi Ante Starčevića 10


Zahvaljujemo Maji na mnoštvu savjeta i informacija za buduće mladenke koje nisu sigurne kako pristupiti make-up artistu, što tražiti i na kraju krajeva, odakle krenuti. Njezin rad možete pratiti na Facebook stranici Makeup Studio Maya. Želimo joj puno sreće u daljnjem radu, a u nastavku pogledajte galerije Majinih uradaka na klijenticama.

Vjenčanja

Prije & Poslije

Razno